Exposities
Archief87 realisten en figuratieven
Technieken:
diversen
Duur expositie:
2 april t/m 25 juni 2023
Publicatie/Boek:
Bronsje: Mumø-olifantje
Service
Service
Beeldhouwster Nicky Dijkstra kwam met het mooie idee voor het ‘koppige’ Mumø-olifantje, waarvan de netto-opbrengst (dus minus de materiaalkosten) voor de ondersteuning van het museum is. De oplage is onbeperkt, maar wel voorbehouden aan het museum. Elk bronzen olifantje (bijna 14cm lang) is onderaan de poot genummerd en gesigneerd. Hij kost slechts € 450,- en bestellen kan via onze online winkel
De 6e Magnifieke Miniaturen
HET JAARLIJKSE OVERZICHT VAN REALISTISCHE & FIGURATIEVE MINIATUREN
Bij de vorige tentoonstelling – de 24e ORT- werd de reële angst uitgesproken dat het de laatste expositie van het museum zou kunnen zijn. Niet eens veroorzaakt door gaswinning, winstbejag, bureaucratie, veronachtzaming, of andere ellende welke dit hart van het bevingsgebied keer op keer een schok geeft, maar door de plotseling torenhoge energieprijzen. Maar toch, als de nood het hoogst is…
… is soms de redding nabij. Deze kwam in de vorm van een overbruggingstoezegging voor twee jaar in de energiekosten door de Emmaplein Foundation. Daar was het museum zo verguld mee dat het deze hulp, middels een gedrukt rondschrijven, aan al ‘zijn’ Kunstenaars, zijn Museumvrienden, en zijn Klanten, kenbaar maakte. Tegelijkertijd moest het museum nu verder denken aan verduurzaming. Voor een Rijksmonument is dat erg moeilijk. Van het gas af, gaat bijvoorbeeld niet lukken. En zelf (deels) elektriciteit opwekken leek ook onmogelijk, maar… in tijden van buigen of barsten kreeg het museum toestemming voor het plaatsen van zonnepanelen op het grote dak. Dat en meer, had echter allemaal weer zoveel financiële gevolgen dat overgegaan moest worden tot een eigengereide fondsenwerving.
En die werving, lieve vrienden, is wervelend verlopen. In aanvang stroomde het en zelfs nu druppelt het nog af en toe. Zo is een vijver volgestroomd van ongeveer tussen de 25.000 en 30.000 euro. Een geldbassin, waaruit het museum voor de zonnepanelen; de boomtopkapsnoei en onderhoud; het inlijsten van nog ten toon te stellen werken; en allerlei ander noodzakelijks, voldoende kan opvissen. Ik heb geprobeerd om de schenkers te bedanken, maar niet van iedereen had ik daartoe de gegevens, of kon ik herleiden. Sommigen gaven zo’n flink bedrag dat ik ervan ging blozen, anderen een ogenschijnlijk klein bedrag, maar naar draagkracht waarschijnlijk minstens zo flink. Beide raakten…
Dankbaar? Natuurlijk! Sprakeloos zelfs! Want ‘dankbaar’ is zo’n pover woord voor de rijkdom van deze giften. Gaven, die je behoeden voor een val, die de handdoek weer uit de ring vissen, die je de handschoen weer laat opnemen, die je revitaliseren, activeren en motiveren. En dat allemaal dankzij u, veelkoppig museumpubliek, dat – middels soms aangrijpende bankbijschriftjes – dit museum zó’n warm hart toedraagt, dat indien dát in energie zou kunnen worden omgezet, het museum in blakende welstand en welzijn voor eeuwig van gas én stroom verlost zou zijn. Dankbaar… ook de muzen in De Muzeheerd vouwen hun vleugels.
Museum Møhlmann bestaat 25 jaar!
Mede dus dankzij uw ‘toegestoken hand’, kan het wankelende museum alsnog jubelend zijn 25e jaar betreden. Blijmoedig én met bruisende plannen. Maar we beginnen dit eerste kwartaal na de winterstop met klein & fijn, met de 6e Magnifieke Miniaturen. Daaraan doen 86 Grootmeesters mee met een keur aan kleinoden. Op het omslag vindt u van allemaal een fonkelend voorbeeld, in het museum een veelvoud.
In het verlengde daarvan kwam beeldhouwster Nicky Dijkstra met het mooie idee voor het ‘koppige’ Mumø-olifantje, waarvan de netto-opbrengst (dus minus de materiaalkosten) voor de ondersteuning van het museum is. De oplage is onbeperkt, maar wel voorbehouden aan het museum. Elk bronzen olifantje (bijna 14cm lang) is onderaan de poot genummerd en gesigneerd. Hij kost slechts € 450,- en de bestellen kan via de webwinkel
Maar er is meer! Eerder zag u al eens 94 Meesterhanden: handzelfportretten die kunstenaars van hun eigen hand maakten. Zoiets werd nooit eerder gedaan. Een unieke serie, waarvoor het museum nu op de 1e etage een permanente Meesterhandwand heeft ingericht. Ook het werk van Rob Møhlmann zelf is weer terug en er is een geheel vernieuwd Mankes Kabinet. De ruimte met wat werk van de grootvader van Rob, de schilder J. C. Busé, is ook iets uitgebreid. Mét een recente aanwinst: het na bijna een eeuw (!) opgedoken, levensgrote portrettenpaar van het echtpaar Tijssen ‘ten halve lijve’. Het zijn de overgrootouders van grootmoeders kant. ‘Boven’ vindt u eveneens Laura’s Hoekje, De Schatkamer, De Canto Collectie en nóg hoger De Grafiekzolder en (op afspraak) Het Fransema Kabinet. In zijn algemeenheid zal ‘boven’ hoofdzakelijk uit museumcollecties gaan bestaan met een ‘permanent’ karakter.
‘Beneden’, de begane grond, zal vooral gebruikt worden voor wisselexposities. Nu hangt daar dus de 6e MM. Is alles dan 2 april klaar? Nou… eigenlijk is dit museum nooit helemaal klaar. Komende zomer hoopt het u te verassen met de 17e eeuwse, vrije reconstructie van Het Atelier van Adriaen van Ostade met daarnaast een kleine expositieruimte voor zijn werk. Dus: Zijn Atelier-Zijn Werk en de kunstenaars komen dan met… Mijn Atelier-Mijn Werk.
En daarna nóg een jubileum: de 25e ORT! En dan… ach, dan zien we wel weer. Eerst maar eens starten met al die fonkelende kunstkleinoden, de 6e MM. Tot later, tot gauw!
Deelnemende kunstenaars
Christiaan Afman, Marleen Bakker, Erik van de Beek, Maja van Berkestijn, Marianne Bijker, Paul Christiaan Bos, Loes Botman, Diane Brodie, Eline Brontsema, Sonja Brussen, Hermien Buytendijk, Lidwien Chorus, Hans Deuss, Joost Doornik, Nicky Dijkstra, Siemen Dijkstra, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Marcel Duran, Peter Durieux, Theo van Egeraat, Joyce Eijkhout, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Bethany de Forest, Flip Gaasendam, Haije Gemser, Dinie Goedhart, Edwin Grissen, Hans Hage, Jaap Hartman, Guus Hellegers (1937-2019), Martin Horneman, Peter B. van Houten, Carel Huls, Anja Jager, Monica Jonkergouw, Jannes Koetsier, Marjolein Kruijt, Arend Kuiper, Rob de Lange, Claartje van der Linden, Friederike Linssen, Jan van Loon, Edith Madou, Debora Makkus, Marion Masseur, Clary Mastenbroek, Harry Meerveld, Yvonne Melchers, Jasper Oostland, Stefanie Ottens, Rein Pol, Magna Postma, Huib Rademakers, Gerd Renshof, Bryan Rietman, Fokko Rijkens, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Ingrid Scholte, Robin Shillcock, Anuschka de Smidt, Hilda Snoeijer, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Petra Tolboom, Rien van Uitert, Van der Vegt, Mattie van der Veen, Irene Veltman, Marian Vergouwen, Harm Visser, Cas Waterman, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Caroline Verschoor, Wout Wachtmeester, Aly van der Wal, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Jittie Wildeman, Marianne Wilkens, Marijke ten Wolde, Adri Wolters, Hilde Wolters, Fiona Zondervan, Erik Zwaga.
Een selectie van de getoonde werken