Exposities
Archief96 hedendaagse realisten en figuratieven, 16 realisten uit de laat 19e en vroeg 20e eeuw, 25 grafici uit de 16e en 17e eeuw
Technieken:
diverse
Duur expositie:
3 april t/m 26 juni 2011
Publicatie/Boek:
Canto Collectie
Service
Een nieuw, dik – en internationaal – Cantoboek. De oudste collectie van het museum is de Canto Collectie, een serie van 124 schilderijen, waarin letterlijk één en hetzelfde blikje van het merk Canto centraal staat. Rob Møhlmann werkte van 1982 tot en met 1993 gestaag aan deze serie. Ondanks tijden van tegenslag, miskenning – en zelfs bij erkenning – werd nooit iets uit dit beelddicht verkocht. In 1997 verscheen een boek over de serie, voornamelijk in zwart-wit. Dat boek is inmiddels uitverkocht. Tijd dus voor een nieuwe uitgave, maar nu geheel in kleur en met één Canto volledig op één pagina. Daarnaast: een pagina met een korte handreiking in het Nederlands, het Duits en het Engels. Canto goes international. Beleef de wonderlijke avonturen van een conservenblik en de verbazende artistieke capriolen van de schilder als hij zijn model door tijd en ruimte volgt.
Bestellen kan via onze online winkel.
Alles uit de kast
Het is lente en er waait een frisse wind door de bedompte vertrekken van De Muzeheerd. De ramen en deuren gaan open, maar dat niet alleen: ook de kasten. En alles gaat eruit, de boel moet hoognodig gelucht. Niet alleen de complete collectie hedendaags realisme van 96 gewaardeerde collega’s, of de Canto Collectie (waarover nu een nieuw boek verschijnt!), maar ook de kleine Mankes Collectie en andere Huis Collecties. Wie alles uit de kast haalt, haalt natuurlijk veel overhoop. Soms vind je iets verloren gewaands, soms maak je een herontdekking, maar altijd is daar het feest der herkenning. Een heus kijk-avontuur. Zeker als er al met al 555 spullen in zo’n kast blijken te passen.
Daar zaten nog wel wat haken en ogen aan. Of liever: die ontbraken juist, want van de huiscollectie, waaronder heel veel grafiekbladen, was het grootste deel nog niet ingelijst. Dat moest nu ook maar eens gebeuren al brengen zulke hoeveelheden een mens bijna tot de bedelstaf.
Die huiscollectie van De Muzeheerd bestaat uit (veel) oudere kunst en heeft dus feitelijk niets te maken met de collectie hedendaagse realisme. Bij deze presentatie ontbreekt dan ook elke museale logica. Wel heeft het allemaal – in onze ogen – met schoonheid te maken. De waarde daarvan zit hem niet in het prijskaartje, maar in de liefde voor het scheppen, voor de mooie dingen, door mensenhanden gemaakt. Als het maar even kon (en ook als het eigenlijk niet kon) schaften we ons dat aan. Dat kunnen eenvoudige Romeinse flesjes zijn, een laatmiddeleeuws Mariabeeld, een enkel onverlucht velletje uit een getijdenboek van rond 1470. Of een echte houtsnede van Albrecht Dürer, de sierlijke grafiek van Heinrich Aldegrever, gravures met dansende boeren van Hans Sebald Beham, ja, zelfs Lucas van Leyden is van de partij. Allemaal 16e eeuws prentwerk. Maar ook onze eigen 17e eeuwers zijn vertegenwoordigd met o.a. landschappen van Jan van de Velde, Karel Dujardin, Allaert van Everdingen, Anthonie Waterloo, Adriaen van Ostade, Paulus Potter en enkele anonieme tekeningen uit die tijd. Maar ook latere grafiek van Willen Witsen, Pieter Dupont en Jan Mankes. Kortom, allemaal kunst die wat voorstelt. En natuurlijk hebben ze wel degelijk wat met de kunst van nu te maken. Dat zijn immers de reuzen op wier schouders de hedendaagse kunstenaars staan?
Extra-1: Bijna niets te koop
“Alles uit de kast!” is vooral een bijzondere en veelzijdige kijktentoonstelling en geen verkooptentoonstelling, al is er wel enig werk te koop van Rob Møhlmann (De Neus, 30 x 40 cm). En, om de hoge inlijstkosten weer enigszins te dekken, tevens wat bijzondere bladen oude grafiek.
Extra-2: Arya Plaisier (1915-2010)
Museum Møhlmann heeft in 2010 de nalatenschap van Arya Helena Plaisier verkregen, bestaande uit circa 30 schilderijen, 10 tekeningen en haar schildersezel. Dit alles moet nog presentabel worden gemaakt, maar ook hiervan zal een deel te zien zijn. Zij kreeg 3 jaar les van Jan Altink, studeerde in Parijs en trouwde in 1942 te Haren (Groningen). De collectie bestaat voornamelijk uit stillevens. Behalve enkele oudere werken dateert het meeste werk uit de jaren 1970-1990.
Extra-3: Een nieuw, dik – en internationaal – Cantoboek
Zie informatie vermeld onder ‘Service’.
Extra-4: Verschijning 4 Canto’s als giclée op ware grootte!
Ter gelegenheid van het Cantoboek verschijnen bij Art Revisited de Canto’s 60, 61, 65 en 94 als giclée in een gelimiteerde oplage van slechts 50 stuks. Formidabel gereproduceerd, 1:1, beeldformaat: 40 x 30 cm met een brede marge om naar eigen inzicht in te lijsten.
Ook verkrijgbaar via onze online winkel.