Exposities

Archief
Kunstenaars:
Con van Velsen
Technieken:
acryl
Duur expositie:
9 mei t/m 15 juni 2003
Publicatie/Boek:

Con van Velsen
Service

Con van Velsen

Solotentoonstelling Con van Velsen

De laatste tentoonstelling van Museum Møhlmann voordat de zomerstop ingaat op 15 juni gaat op 9 mei van start. De schilder Con van Velsen is de solist én er is een flinke groepstentoonstelling. Maar daarnaast heeft het museum kans gezien om de collectie realistische werken van Museum van Lien uit Fijnaart binnen te halen. Møhlmann’s eigen Canto Collectie, de serie van de 124 Canto-blikjes, hangt nu breeduit in Museum van Lien. Omroep Brabant maakte daar onmiddellijk een nieuwsitem van. U hoeft echter niet direct op reis, want na de zomer is alles weer terug, terwijl er ondertussen in Venhuizen alles bij elkaar weer veel bijzonders is te zien.

Con van Velsen, Waterkers, 2003, acryl op paneel paneel, 6x12cm

Con van Velsen (1948) is een Grootmeester van Klein Formaat. Als hij na een lange werkdag zijn sterke loepbril afzet, moet de wereld hem – al is het maar voor even – prettig klein en overzichtelijk voorkomen. Wij daarentegen, moeten bij het bekijken van zijn kleine formaten eigenlijk zo’n bril opzetten om zijn wereld ten volle te kunnen ervaren. Dit spel van verhoudingen vormt overigens precies de crux van zijn werk: op het eerste gezicht lijkt alles normaal, maar bij nadere beschouwing is er altijd wel iets dat voorwereldlijke proporties aanneemt. Zo kan het gebeuren dat er zomaar een kruisbes van zeven meter in de sloot drijft. De bewoners blijven daar evenwel kalm onder en weten daar vaak zelfs profijt uit te halen.

De zeer doorwerkte miniaturen kennen we natuurlijk uit de Middeleeuwen, toen de met Heiligheid doordesemde monniken met ongekende vlijt en concentratie de vaak goddelijke teksten geduldig verluchtten. Natuurlijk was zoveel ernst ook voor de meest vrome monnik niet eeuwig vol te houden en er waren er dan ook genoeg die regelmatig niet-kerkelijke uitschieters maakten in de marges van de geestelijke geschriften. Grappigheden en boertigheden als relativerende noten. Geestelijkheid met een snufje geestigheid.

Con van Velsen, Rozenbottels, 2003, acryl op paneel, 4×8,5cm

Con van Velsen deelt die vlijt en concentratie, maar de spaanders humor van weleer zijn bij hem een toorts geworden. Toch biedt elk schilderij meer dan het grapje alleen. Onder de voorstelling sluimert een gedroomde wereld van harmonie en overzichtelijkheid. Zelfs zijn landschappen vol weiden, slootjes en drommende huisjes rond een kerk zouden Middeleeuws kunnen zijn. Geestigheid met een snufje geestelijkheid.

In feite verschilt Con van Velsen niet zo gek veel van zijn Middeleeuwse broeder. Beiden brengen het wonder van de schepping in beeld: als de wereld onder een kleine stolp. Als je die schudt, dan sneeuwt het… pure magie in de palm van je hand.

Groepstentoonstelling realisten

Naast de vaste collecties en de solo (of duo) tentoonstelling, toont Museum Mhlmann een flinke groepstentoonstelling van zo’n 25 tot 30 realisten, welke telkens wat wisselt. De namen van de daadwerkelijk deelnemende kunstenaars worden bij iedere tentoonstelling geactualiseerd. De onderstaande lijst geeft dus zo goed mogelijk aan van welke kunstenaars u ook werkelijk werk mag verwachten.

De kunstenaars zijn met 1 tot 4 werken vertegenwoordigd. Deze werken zijn allemaal te koop en na betaling direct mee te nemen.

Parallel aan de solotentoonstelling van Con van Velsen organiseert Museum Mhlmann een gevarieerde groepstentoonstelling met schilderijen van:

Dina Belga, Wilfried van den Boorn, Ralph Douglas, Magda Francot, Han van Hagen, Reinder Homan, Herman van Hoogdalem, Loek Limburg, Gert Kemper, Frans Klerkx, Pieter Knorr, Diederik Kraaijpoel, Petar Meseldzija, Rob Møhlmann, Hans Parlevliet, Drago Pecenica, Adolfo Ramon, Gezien van de Riet, Maria de Ruiter de Witt, Mieke Schaper, Michiel Schrijver, Janine Starke, Jan Jaap Stigter, Ed Ubels, Gerrit de Vries, Cas Waterman, Paul Wieggers, Hiske Wiersma, Maarten Welbergen

En beelden van: Piets Althuis, Anita Franken

Museum Møhlmann

Museum Møhlmann



Pin It on Pinterest