Exposities
Archief94
Technieken:
diversen
Duur expositie:
7 augustus t/m 25 september 2022
Publicatie/Boek:
Rob Møhlmann: Kleingoed; aforismen & ander klein spul…
Service
Service
Bij deze tentoonstelling verschijnt het miniatuur ‘Kleingoed’. Het is van de hand van kunstenaar Rob Møhlmann die zichzelf met een knipoog samenvat als een romantisch realist, een opgewekt melancholicus, een zoeker naar zin zonder loosheid. Zijn boekje is een bundeling van ruim 80 aforismen en wat korte, puntige snedigheden en overdenkingen die terloops en met grote tussenpozen werden opgetekend.
Het heeft een klein A-6 formaat en telt 94 pagina’s. Het boekje verschijnt in een zeer kleine oplage (500) en niet in de boekhandel. Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.
Magnifieke Miniaturen
Magnifieke Miniaturen, de 5e editie
In de afgelopen jaren is er eigenlijk als vanzelf een nieuwe tentoonstellingstraditie ontstaan: die van het kleine werk, van de magnifieke miniaturen. Het is uitgegroeid tot een expositie waar zowel de kunstenaar als het publiek reikhalzend naar uitkijkt. En… het lijkt weer te mogen, het lijkt weer te kunnen. Voorzichtig aan laat eenieder zijn neus weer zien. Het Coronavirus gaat weliswaar niet weg, maar lijkt wel steeds milder te worden.
Dat geldt niet voor het Machtsvirus: dat laait in de Russische steppe ongekend hoog op. En waarom? Wat moet je als verreweg het grootste land ter wereld nou nog met een extra provincie, als het van de Oekraïense grens tot aan de Beringstraat al 8000 kilometer gaans is? Het is alsof de miljonair zegt: “die euro wil ik ook”, terwijl de prijs van die ene euro allang niet meer in geld is uit te drukken… ook niet in schade en schande, in leed of verdriet.
En hoewel de hele wereld de gevolgen merkt, mogen we dankbaar zijn niet in de vuurlinie van dit alles te zitten. Maar desondanks, ook in die veilige luwte: hogere prijzen, inflatie, onrust, onvrede; de tijden zijn brandbaar, de lontjes kort. En dat terwijl we met een beetje schikken en schuiven ook hier toch nog een heel eind zouden kunnen komen.
Misschien dat kunst daarbij kan helpen. Grote kunst voor kleine prijsjes, kunst die een glimlach op je gelaat tovert, kunst die je verbaast, verwondert, die je meeneemt naar oorden waar het beter toeven is. Zo’n honderd kunstenaars reiken u daarbij de hand. Ze bieden een compleet andere wereld binnen het formaat van maximaal 14×14 cm. Ze hebben de wereld hanteerbaar gemaakt en u houdt haar zomaar in één hand…
In de Verlenging…
Van drieluik naar tweeluik
In de afgelopen paar maanden liep in het museum het drieluik “Het schilderen voorbij…”, een overzichtstentoonstelling (en tevens afscheidstentoonstelling als schilder) van de realistische schilder Rob Møhlmann. Met nog 2 aanvullende tentoonstellingen én de publicatie van 3 gelijknamige kunstboeken is hier enorm veel tijd, geld en moeite ingestoken, maar… het publiek bleef weg.
Het is een triest verschijnsel dat veel musea in dit Post-Coronatijdperk treft, alsook filmhuizen en theaters. Het is daarom dat 2 van de 3 tentoonstellingen nog twee maanden zullen worden verlengd: Het aanzien van (mijn) 1956 met zo’n 150 objecten uit precies dat kanteljaar. En Het schilderen voorbij…. met zo’n 90 werken van Rob Møhlmann. De derde -De Meesterhand- verdwijnt tijdelijk om ruimte te maken voor de 5e Magnifieke Miniaturen. Er zal gekeken worden of deze Galerij der Meesterhanden later in compacte vorm een blijvende presentatie kan krijgen.
Tweeenhalf extra’s
Honderd kattenkoppen…
Jittie Wildeman begon in 2006 met een klein, geëtst portret van een kat. Dat werden er – met grote onregelmatigheid – meer en meer. Haar idee was al vroeg om in die snorrende reeks uiteindelijk de 100 te halen. En dan ben je voor je het weet zomaar 16 jaar verder en druk je nummer 100 af. Nu zijn katten doorgaans zeer op zichzelf. Zet er 100 bij elkaar en het wordt een grote, grommende, grijze haarbal vol grauw, snauw en klauw. Niet bij Jittie, daar blijven ze allemaal rustig achter hun passe-partoutje zitten, en als je heel stil bent, hoor je ze zacht spinnen…
…en Kleingoed; aforismen & ander klein spul…
Rob Møhlmann komt als ‘schrijver-bij-vlagen’ in het verlengde van de 5e MM met een geschreven ‘miniatuur’: het boekje Kleingoed. Het toont per bladzij één tekst-miniatuur van meestal één regel. Kleingoed is dan ook een verzameling van 88 aforismen, korte, puntige snedigheden of overdenkingen die terloops en met grote tussenpozen in de loop der tijd werden opgetekend. Ook de oplage (500) is erg klein. En dat alles voor een miniprijsje van € 6,- Alvast één miniatuurtje? Komt-ie:
U kunt misschien zonder kunst;
de kunst kan zeker niet zonder u.
…en Het Mankes Kabinet revisited
N.a.v. het 10-jarig bestaan in 2022 werd het Mankes Kabinet opnieuw ingedeeld. Zo hangt er grafiek met zelden getoonde kleur en drukvariaties. Tevens is er flink wat tekenwerk, waaronder Mankes’ allerlaatste tekening: een ontroerend portretje van zijn zoontje Beint. Maar ook de ‘oergeit’ is te zien op een originele foto en als getekende studie. Of neem de fijngetekende kop van Douwe of de schets van een marmot. Bovendien bezit Museum Møhlmann 3 aquarellen uit 1914 die pas in 2019 boven water kwamen. Zéér bijzonder zijn ook de 3 authentieke voorwerpen die Mankes voor zijn schilderijen gebruikt heeft: een schelp, een koperen kannetje, en een wierookvat. Daarnaast liggen er in dit kabinet 30 origi-nele, handgeschreven brieven, kaartjes en enveloppen van Jan Mankes (de overige zijn vrijwel allemaal in het bezit van de RKD in Den Haag). Er is natuurlijk meer, dus kom gauw kijken…
Deelnemende kunstenaars
Christiaan Afman, Tobias Baanders, Marleen Bakker, Maja van Berkestijn, Kees Blom, Herma van Bolhuis, Loes Botman, Diane Brodie, Eline Brontsema, Sonja Brussen, Hermien Buytendijk, Marianne Bijker, Lidwien Chorus, Siemen Dijkstra, Nicky Dijkstra, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Marcel Duran, Peter Durieux, Theo van Egereaat, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Bethany De Forest, Flip Gaasendam, Haije Gemser, Dinie Goedhart, Albert Greving, Edwin Grissen, Harmke Haanstra, Hans Hage, Chris Herenius, Martin Horneman, Peter B. van Houten, Carel Huls, Monica Jonkergouw, Jacqueline Kasemier, Jannes Koetsier, Elwin van der Kolk, Keimpe van der Kooi, Corry Kooy, Marjolein Kruijt, Arend Kuiper, Rob de Lange, Sabine Liedtke, Claartje van der Linden, Edith Madou, Debora Makkus, Marieke Maneschijn, Clary Mastenbroek, Harry Meerveld, Jasper Oostland, Dick Oostra, Stefanie Ottens, Hans Parlevliet, Drago Pecenica, Jantina Peperkamp, Rein Pol, Hinke Posthuma, Grietje Postma, Magna Postma, Birgitta Prechtl, Gerd Renshof, Bryan Rietman, Ben Rikken, Roelof de Roo, Ingrid Scholte, Wikje Schoon, Robin Shillcock, Anuschka de Smidt, Ingrid Smuling, Ewald Sorbi, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Petra Tolboom, Rien van Uitert, Hennie Unkel, Mattie van der Veen, Van der Vegt, Irene Veltman, Elysia Verhoeven, Marian Vergouwen, Ruud Verkerk, Harm Visser, Wilma van der Vliet, Wout Wachtmeester, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Jittie Wildeman, Marianne Wilkens, Adri Wolters, Fiona Zondervan, Erik Zwaga.
Een selectie van de getoonde werken