Kunstschandaaltjes, er zijn er zoveel, en eerlijk is eerlijk: vaak ook wel een beetje als zodanig opgezet en bedoeld. Misschien herinnert u zich nog de ophef over de Plasseks van Serrano op de poster van het Groninger Museum in 1997? Het zorgde met zo’n 90.000 bezoekers voor een record aantal bezoekers.
Maar nu is er een beeld ‘in de ophef’ dat helemaal niks anders bedoelt dan de verbeelding van moederliefde, van zorgzaamheid en tederheid. Dat lieflijke beeld, gemaakt door Albert Aukema, staat tijdelijk in de binnentuin van het Martini Ziekenhuis maar moet weg.
Waarom?
–Omdat sommige medewerkers het ongepast vinden.
Waarom?
–Omdat als je van een balkon naar beneden kijkt, het kan lijken dat de vrouw oraal bevredigd wordt.
Huh? Maar dan zie je toch nog die twee kleine beentjes en een handje van haar zuigelingen?
–Ja.
Dus… moeder, oraal bevredigd door haar eigen twee zuigelingen?
–Kennelijk.
ALLEMENSEN! HOE PERVERS DENK EN KIJK JE DAN?
Ik raad dit soort mensen aan direct door te lopen naar de afdeling Psychiatrie, loket Zware Gevallen. Kan het erger? Jazeker, want de directie wil dat beeld nu eigenlijk liever kwijt en geeft dus gehoor aan deze misselijkmakende, seksueel verkrampte, walgelijke fantasieën van (m)oraalgestoorden. Het beeld heeft NIETS erotisch en toont de meest pure liefde die er is en – let op: dikke letters – PRECIES DIE LIEFDE WORDT NU ANAAL VERKRACHT door gestoorde kijkers vanaf hun balkonnetje. Dát is de schande, dát is aanstootgevend, niet het beeld.
Naschrift 17 april:
Nog één opmerking. Of je het beeld goed, slecht, mooi, of niet mooi vindt, doet er niet toe. Heel duidelijk is de INTENTIE van de kunstenaar en die IS ZUIVER. Als iemand daar alleen al in gedachten iet onzuivers van maakt (een moeder oraal bevredigd, kennelijk door haar eigen kinderen) en er n.a.v. zo’n zieke aantijging op het beeld wordt ingegrepen, dan zijn we het spoor bijster. Laten we dan tevens Rome opdoeken, want getuige het beeld van de tweeling Romulus en Remus onder de zogende wolvin, heeft de grondvesting van die stad op ‘gore gronden’ plaatsgevonden.
Naschrift 20 april:
Het beeld schijnt inmiddels wat te zijn gedraaid, waardoor er in sommige breinen geen ‘aanstootgevende fantasieën’ meer opborrelen…