Beschrijving
Kunstenaar Rob Møhlmann heeft een handicap. Letterlijk. Zijn vingers zijn te kort. Een erfelijke aandoening die binnen de familie lichtere, maar ook ernstiger vormen kent en generaties lang, tot in de 17e eeuw, valt te duiden. De schilder heeft zich daar 65 jaar voor geschaamd, maar besloot nu toch tot een ‘coming out’.
In dit boek beschrijft hij zijn leven met die handicap (hij moest bijvoorbeeld 6 jaar op accordeonles) en wat het tot gevolg heeft gehad. Maar ook voert hij de aandoening 27.000 jaar terug naar een prehistorische grot in Gargas (Fr.), de enige plek waar dergelijk mislukte handen op de rotswanden voorkomen. Møhlmann: “Geen duistere kaprituelen zoals de geleerden denken, maar wellicht de allereerste documentatie van brachydactylie en een rechtstreekse kunstenaarsstamboomlijn naar mijn voorouders: de vroegste kunstenaars van Europa”.
Tegelijkertijd heeft hij deze gelegenheid aangegrepen om zijn collega kunstenaars ‘om hun hand te vragen’. Ook letterlijk. Maar dan wel verbeeld in een kunstwerk. Zo wilde hij voor zijn museum een Galerij der Meesterhanden opzetten, als origineel alternatief voor het meer geijkte kunstenaarszelfportret. Het verzoek was volkomen vrijblijvend. Werden het er 10? Misschien wel 30? Nee, tot zijn grote vreugde kreeg hij maar liefst 89 handreikingen! En die unieke collectie staat volledig in dit boek.
Dit boek vormt deel 3 van een 3-delige serie, waarbij elk deel stoelt op een autobiografisch gegeven: Leven-Geboortejaar-Handicap
Omvang: 128 bladzijden.
Formaat: 28 x 24 cm.
Illustraties: vele, in kleur.
Talen: Nederlands
Uitvoering: harde band, gebonden.
Uitgeverij: Museumuitgave Museum Møhlmann, Appingedam.
ISBN: geen.
Oplage: beperkt, slechts 600.